Hemijski pregled je časopis koji izdaje Srpsko hemijsko društvo. Sam cilj časopisa je popularisanje i predstavljanje hemije širem krugu ljudi. Vodjeni tim ciljem, popularizacijom hemije i idejom o proširivanju domena uticaja našeg časopis - predstavljamo HP na Internetu. Šta Hemijski pregled može da ponudi običnom čitaocu zainteresovanom za hemiju, ali i profesionalnom hemičaru? Na prvom mestu tu su  vesti iz sveta hemije - domaće i svetske, rezultati novih istraživanja, osobena gledišta na neke od problema hemije, mnoge zanimljivosti vezane za ovu granu priodnih nauka, problemi nastave hemije na svim nivoima obrazovanja, razni izveštaji i članci iz prošlosti i još mnogo toga.

      Na raspologanju za on-line čitanje su Vam najnoviji (ovogodišnji) brojevi Hemijskog pregleda navedeni dole. Radi lakšeg snalaženja i bolje navigacije raspoređeni su u hijerarhijskom redu - od novijih ka starijim brojevima. Pored slike naslovne strane (ujedno i linka za otvaranje tog broja) postoji i kraći opis svakog broja. Nakon otvaranja broja dobićete njegov sadržaj (sa linkovima - vezama za sve članke), a u donjem okviru ćete imati mogućnost da listate broj, tj. da 'okrećete strane'. Zato slobodno "prelistajte" ponudjene brojeve i uživajte u pregledanju i čitanju ...

 

Broj 1, god. 51 - 2010

Časopis je izašao u februaru 2010. sa sledećim sadržajem:

PRIČA SA KORICA: 150 godina spektroskopije. ČLANCI: 1. Pedesetmilioniti mali molekul registrovan u Chemical Abstract-u ili kako se pretraživala hemijska literatura nekada i sada, 2. Metan u vodi i njegov uticaj na globalno zagrevanje, 3. Minerali u ishrani. IZ ŠKOLE: Scenario za realizaciju časa - Hidroliza soli. ISTORIJA HEMIJE U SRBIJI: Prvi udžbenik hemije i prve hemijske formule u Srbiji, HEMIJA NA INTERNETU: Klub mladih hemičara Srbije - KMHS, VESTI IZ SHD: 1. Izveštaj sa svečane Skupštine Srpskog hemijskog društva, 2. Klub mladih hemičara Srbije.

     Takođe, možete pogledati i našu arhivu Hemijskog Pregleda. U njoj se nalaze brojevi iz prethodnih godina, raspoređenim u opadajućem redu, dakle od novijih do starijih izdanja. Jedino što Vi treba da uradite je da ja izaberete godište ili godinu koja vas zanima, nakon čega ćete dobiti pregled svih brojeva u izabranoj godini. Procedura čitanja je ekvivalentna gore opisanoj. Mi ćemo se truditi da nam arhiva bude što raznovrsnija i potpunija. Zato, ako ste nešto ranije propustili, evo prilike da se ispravite. Slobodno pogledajte!